logo-overstroom

Bij Galerie Overstroom presenteerde dierenarts Maron Wolters 9 november de opening van de expositie “Dier en Mens” van Laura Blömer en Ingrid Pijl

Gewaardeerde kunstkenners, welkom op de opening van de expositie van de werken van Laura Blömer en Ingrid Pijl met als thema “De relatiemens – dier”.

Toen Laura me benaderde om een openingswoord te doen voor haar tentoonstelling was ik niet op de hoogte van haar carrière als kunstenares. Laura en ik kennen elkaar van de Spoedkliniek voor Dieren Amsterdam, waar ik tot 2002 mede-oprichter en directeur was. We
zijn beiden dierenarts en liefhebbers van kunst, Laura actief en ik passief als kijker en bewonderaar.
Laura en ik maakten een afspraak in Artis en er was direct een weer klik tussen ons, zowel op het intermenselijke als op het kunstzinnige vlak, zeker ook na het bekijken van haar werk.
Ik werd geraakt door haar visie op onze omgang met dieren en de manier waarop die tot uiting wordt gebracht in haar kunst. Onze kijk op de relatie mens – dier sluit naadloos op elkaar aan, en ik ben een groot liefhebber van grafische kunst, mede aangewakkerd door mijn goede vriend Tom Thijsse, oud docent van de Rietveld Academie en de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten. Het ambachtelijke en net-niet geheel figuratieve, en de
heldere kleurverdeling trekt me enorm aan.

Ik zal me even wat nader voorstellen:
In mijn jeugd in Monnickendam hadden we een grote tuin en veel dieren: kippen, duiven, konijnen, cavia’s, tortelduiven, parkieten en ook uiteindelijk mijn grootste wens: een hond.
Naast de huisdieren ontfermde ik mij over een eend onder de olie, een meeuw met een gebroken vleugel, een uit het nest gevallen houtduif – en als kroon op mijn verzorging genas ik op advies van mijn moeder een cavia met een kwart aspirientje. Ik was 9 jaar. Ons gezin had een tijdlang een Artis abonnement en daar maakten we veel gebruik van.
In het laatste studiejaar kon ik een facultatief co-schap doen in Artis: een week meelopen met de dierenarts in 1973. Niet bevroedend dat ik een jaar later daar ook zou gaan werken, want mijn eerste baan na mijn afstuderen was dus in de praktijk aan de Weteringschans, bij de dierenarts van Artis.
Omdat we de enige praktijk waren met kennis van exotische dieren, kwam iedereen die deze – nu deels verboden – dieren thuis had, dan wel vanuit rondreizende circussen naar onze praktijk. Zo ook de oprichters van Stichting AAP, Okko en Riga Reussien. En zo raakte ik betrokken bij de opvang en rehabilitatie van dieren, en werk ik al meer dan 50 jaar voor Stichting AAP. Inmiddels werk ik ook al jaren voor de Vogel – en Zoogdieren Opvang De Toevlucht, en sinds kort voor de Vogelopvang Soest.

Laura en ik blijken een gelijksoortige blik te hebben op onze omgang met dieren. Die blik werd voor mij al snel na mijn afstuderen sterk beïnvloed door het boek van Midas Dekkers genaamd “Het Edelgedierte”, over de scheiding tussen de bio-industrie en de huisdieren. De dierenkwelling op onmetelijk schaal in de vleesindustrie staat in schril contrast met de behandeling van de dieren die we in en om het huis houden.
Een ander boek dat me inspireerde was“ Als dierenarts de wereld rond” van de Amerikaanse dierentuin-dierenarts William Karesh van de Bronx Zoo. Hij sluit een hoofdstuk af met de zin: “het was waarschijnlijk onvermijdelijk dat ik opnieuw betrokken raakte bij het re- integreren van dieren wat me als kind al bezighield. Ik denk dat we tijdens ons hele leven voortdurend terugkeren naar de dromen uit onze kindertijd.”
Het zou een uitspraak van mij kunnen zijn. En mogelijk geldt dit ook voor Laura.

Maar genoeg over mijzelf. Het gaat tenslotte om Laura en Ingrid. Met veel plezier heb ik de websites van Laura en Ingrid bekeken en ik zie in de werken van beiden de empathie voor dieren en dat soms net-niet geheel figuratieve terug, dat veel ruimte bieden aan onze eigen verbeelding.

Ik laat me graag inspireren door de hier aanwezige werken, en het is mij een eer en genoegen om deze tentoonstelling van Laura en Ingrid met als thema “De relatie mens – dier” bij deze voor geopend te verklaren”

Marno Wolters, dierenarts van o.a. Artis en Stichting AAP

>> Naar de pagina van Ingrid Pijl

Laura Blömer laat onder andere schilderijen van de serie Close Encounter zien, die voorkomt uit een ontmoeting met de jonge chimpansee Malaika. “Wij vermenselijken dieren vaak. Maar als het ons uitkomt willen we nog wel eens emoties en eigenschappen, vergelijkbaar met de onze, bij dieren ontkennen. Terwijl we allemaal ergens wel voelen dat de scheidslijn tussen mensen en (andere) dieren maar heel dun is.” Zij werkt met olieverf, grafiek en pastel.

>> Naar de pagina van Laura Blömer

Bij de opening op zaterdag 9 november jl. spraak Marno Wolters, dierenarts van o.a. Artis en Stichting AAP. (Op 20 september 2018 ontving Marno de Frans Banninck Cocqpenning van de gemeente Amsterdam, omdat hij al meer dan 44 jaar een belangrijke bijdrage levert aan diergeneeskunde en dierenwelzijn in Amsterdam en natuurbehoud in binnen- en buitenland).