logo-overstroom

Hanneke van der Baan: collages van papier om te kunnen dealen met wat er in de wereld gebeurt

Hanneke van der Baan (Amsterdam, 1947) studeerde pedagogiek en werkte in de jeugdzorg als groepsleider van jongvolwassenen en later op het terrein van arbeidsvoorziening om mensen met een arbeidsbeperking aan passend werk te helpen.
Naast haar werk heeft ze altijd getekend en geschilderd. In het atelier van kunstenaar Van Amstel leerde ze schilderen met olieverf. Vera Jongejan was vele jaren haar coach bij “De Werkschuit”. Aan de Wackers Academie volgde ze een deeltijdopleiding in model- en portrettekenen.
Haar creativiteit loonde zich in het werk met jongeren en mensen met een arbeidsbeperking. Creatieve uitingen maken andere wijzen van inzicht mogelijk en verleggen grenzen. Het werkt ontspannend en bevordert samenwerking. Nu geeft ze creatieve workshops aan ouderen in Almere.
“Sinds de zomer van 2014 maak ik vooral collages van papier om te kunnen dealen met wat er in de wereld gebeurt en niemand koud laat: verdronken bootvluchtelingen, klimaatverandering, corona, milieuproblemen, natuurvervuiling, racisme, …
Maar de titel van de expositie in Galerie Overstroom is “Luister” en dan denk ik aan de tweeledige betekenis van het woord: Schoonheid en Hoor. Want wees alert, kijk met je oren en luister met je ogen, naar de ellende maar ook naar de schoonheid om je heen!
Als techniek gebruik ik daarvoor meestal afbeeldingen uit tijdschriften, folders en brochures, die gemaakt zijn van mooi gekleurd, glanzend en stevig papier. Ik maak er mijn eigen voorstellingen mee. Ook snijd ik vormen in karton die als ondergrond dienen, waardoor 3D-achtige creaties ontstaan.“

Overzicht exposities Hanneke van der Baan

2016
Almere, ’t Schone Troost, in De Nieuwe Bibliotheek,
Almere, ’t Geheim-zinnige, in De Passage, Stadhuis
2017
De Rijp/Noord Holland, Collages van Papier, in “Bij Ernst”
2020
Almere, Ode aan de Aarde, in GZC Parkwijk
2021
Koudum/Friesland, Kleur, in galerie Lytse Skientme
2022
Almere, Stemming, in WZC De Toonladder

Website: www.hannekevanderbaan.nl