logo-overstroom
expositie

Kunstenaar: Wilma Zaaiman

Prins HendrikkadeWilma Zaaiman: ik omarm de stad en stad omarmt mij

Wilma Zaaiman (1949, Amsterdam) was als kind al helemaal gepassioneerd van tekenen en schilderen. Geef haar een pennetje met een potje Oost-Indische inkt, kleurpotloden, verf en een schetsboek en ze ging in de weer om iets of iemand vast te leggen.
Na de middelbare school volgde ze een opleiding tot binnenhuisarchitect waar haar tekentalent en creativiteit goed van pas kwamen. Daarnaast ging ze schilderlessen volgen bij de kunstschilder Jan Verheijen, die zijn atelier had op het Prinseneiland in het pand, dat tegenwoordig de Kunstkerk heet.
Bij de Onafhankelijken deed ze aan model tekenen.
Later ontwikkelde ze zich verder in de schilderkunst bij de vereniging De Zondagsschilders onder de bezielende begeleiding van Maarten Krabbé. Maria Heideveld leerde haar o.a. de techniek van het etsen.

Wilma gebruikt een uitgebreid palet aan materialen in haar werk zoals houtskool, pastel, aquarelverf, inkt, olieverf en ei-tempera. “Het fascinerende aan ei-tempera (pigment dat wordt aangemaakt met eigeel) zijn de prachtige kleuren, welke een poëtische sfeer uitstralen”.

Ze haalt haar inspiratie uit haar reizen, de natuur, de mens en de stad en haar architectuur. De kleuren van een steen of de vorm van een blad kunnen al een aanleiding vormen voor een nieuw werk.

De afgelopen jaren heeft Wilma haar focus sterk op de stad gelegd. Met grote regelmaat is ze op straat in Amsterdam te vinden. Druk tekenend neemt ze de stad in haar op, waarna deze tekeningen thuis in haar atelier met inkt verder worden uitgewerkt. Haar motto: “Dit is echt een passie: ik omarm de stad en stad omarmt mij”.

Wilma werkt ook in opdracht.

Groepsexposities:
Heineken galerij (1974), Amsterdam
Theater De Engelenbak (1975), Amsterdam
Van Goghmuseum (1975), Amsterdam
Andreas Ziekenhuis (1977 en 1978), Amsterdam
Het Glazen Huis, Amstelpark (1980 – 2010, om het jaar), Amsterdam
Beurs van Berlage (1985), Amsterdam
Mozes en Aäronkerk (1993 – 2013, elk jaar), Amsterdam
Buurthuis De Boomspijker (2000 en 2005), Amsterdam
Restaurant Goliath (Amsterdams Historisch Museum) (2001), Amsterdam
Eervolle vermelding voor de ingezonden pentekening door de jury van het museum
Atelier Centrum voor Beeldende Kunst De Zondagsschilders (2014), Amsterdam
Centrum Beeldende Kunst Amsterdam Zuidoost, Mijn Kunst (2015), Amsterdam

Exposities (solo):
Vrije Universiteit (2014), Amsterdam