logo-overstroom
expositie

Kunstenaar: Hugo Rompa

Kunstenaar: Hugo Rompa

Aanvankelijk had Hugo Rompa (1953, Petumbukan, Indonesië) een carrière als musicus voor ogen; hij studeerde daarom klassiek gitaar aan het conservatorium in Amsterdam, gaf enige jaren concerten maar besloot toch zijn gitaar in te ruilen voor een camera. Vanaf dat moment was hij fotograaf.

“Ik beweer wel eens dat ik alle foto’s voor mijzelf maak. Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Ik exposeer ze immers en ze staan op mijn website; ik wil ze dus graag aan anderen laten zien. Wat ik ermee bedoel is dat ik geen trends volg en niet bewust meega met de heersende mode. Ik vraag mij niet af wat een ander ervan vindt. Toch laat ik mij inspireren door fotografen die wellicht op een duidelijker manier experimenteren en zo op zoek zijn naar ‘de’ foto.”

Hugo werkt aan verschillende series. Zijn nachtlandschappen zijn daar een voorbeeld van. Het zijn nogal duistere foto’s waarin veel verborgen blijft. Zij worden gemaakt na zonsondergang. Veel licht is er dan niet meer; een enkele keer een streepje kunstlicht dat van ver komt, meestal niet meer dan het licht van de lucht waaruit de zon al verdwenen is. Soms ook lijkt zich in het landschap iets af te spelen dat buiten de waarneming om gaat, is er een vermoeden dat er iets aan de hand is. Misschien gebeurt het wel buiten het kader van de afbeelding. Wie zal het zeggen.

“Je zou kunnen zeggen dat ik een ouderwetse fotograaf ben, omdat de meeste foto’s ontstaan op het moment dat ik op de knop druk en niet achteraf op de computer. Die gebruik ik vooral om het beeld dat ik in mijn hoofd heb te vervolmaken, zoals dat vroeger in de donkere kamer gebeurde. Daarin kun je mij trouwens ook regelmatig vinden!”
Voor de expositie in Galerie Overstroom (2022) maakte Hugo een selectie uit een aantal series. We zien nachtlandschappen, portretten (soms) zonder gezicht en fijnzinnige, enigszins minimalistische stillevens. Veel foto’s werden nog niet eerder geëxposeerd.
Hugo gaf les aan de Rietveld Academie en aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij was lange tijd verbonden aan Crea als docent fotografie. Nu geeft hij kortlopende cursussen en een basiscursus fotoshop in zijn studio in Amsterdam.

Exposities

een greep uit recente exposities:
2021 Amsterdam Noord, Open atelierroute
2020 Amsterdam, De Meeuw, portretten
2020 Amsterdam, Blou (moestuinfoto’s)
2020 Amsterdam, Noordwaarts, Zamenhofateliers
2019 Amsterdam, Café Zamen, Zamenhofportretten
2019 Amsterdam, Loods 6, Popinnart
2019 Amsterdam, landelijk atelierweekend

 

 

> Naar de website van de kunstenaar