logo-overstroom

Bernard van Lammeren

Bernard van Lammeren (Aalsmeer, 1952) is opgeleid als socioloog en werkte tot voor kort als journalist, tekstschrijver en redacteur. Maar hij tekent al zijn hele leven en in 1995 stortte hij zich serieus op grafiek en schilderen.
Van Lammeren begon met het jarenlang volgen van lessen in etsen en litho bij MK24-docent Guus Glass. Na het leggen van deze ondergrond nam hij lessen bij zoveel mogelijk verschillende docenten, bij MK24 en de Wackers Academie. Zijn schilderwerk vertoont duidelijk een grafische inslag.
Een andere blijvende indruk maakte een workshop van docent Hans van Amstel in Durgerdam. “Hij liet ons door het lintdorp fietsen en razendsnel schetsjes maken van plekken die ons opvielen, al was het maar vanuit een ooghoek. Het leerde mij dat ons oog vlugger beslist dan ons denkende brein. Het ziet in een flits beslissende details waarvan je pas na veel nadenken en proberen ontdekt dat ze in de compositie niet gemist kunnen worden." Dat leidde tot een vorm van realisme die hij zelf omschrijft als "een soort zuiveringsproces”. Aan de basis liggen doorgaans zelfgemaakte foto's die hij op atelier uitwerkt. Dat uitwerken houdt in "dat ik onderzoek wat me eigenlijk zo boeit aan het door mij uitgekozen en ingekaderde beeld. Hoewel de eerste opzet er vaak snel staat, kan het maanden of zelfs een jaar duren voor ik tevreden ben. Eventueel gebruikte foto’s liggen dan allang op de ateliervloer."
"Mijn oudere werk is verstild en heeft rustige composities. Het recentste is rijker aan details. Ik ben ook elementen en dramatische effecten gaan toevoegen. Maar de basis blijft observeren, analyseren en noteren, met veel oog voor compositie, toon, ritme en dynamiek.
Met dit alles probeer ik beelden te maken die overeind blijven en niet vervelen."
"Als er symboliek in mijn werk zit, heeft het meestal mij opgezocht, in plaats van andersom. Vaak gebeurt dat pas bij het verzinnen van de titel (“12 september” is een sterk voorbeeld). Ook als foto’s mijn vertrekpunt waren, en ondanks mijn tijdrovende werkwijze, ben ik aan het eind soms zelf verbaasd door wat ik heb gemaakt.”
De schilderijen tonen vaak gebouwen, stations, bruggen, wegen in Amsterdam. Tot Van Lammerens voorbeelden behoren Hockney en Hopper. Geïnspireerd door Hockney's polaroidassemblages deelt hij beelden soms op in fragmenten. Ook maakt hij soms meerdere versies van eenzelfde voorstelling, om die versies daarna weer samen te voegen tot een tableau. Dat resulteert in een suggestie van beweging of tijdsverloop.

In 2020, 2021 en 2023 nam Bernard van Lammeren deel aan Open Ateliers Oost in Amsterdam. In 2023 in de Dokzaal

Zie voor een filmpje over het werk van de kunstenaar: doorklik naar filmpje https://www.youtube.com/watch?v=qAH_ks5zbOo

Zie ook: www.bernardart.net